Istoric  |  Oferte  |  Cariera  |  Consultanta  |  Credite sistem bancar  |  Admin  |  Info
 
   Statistici
 
   <<<

Impozitul pe cladiri

 

EXTRAS DIN O.G.36/2002

 

Art. 4.

(1) Impozitul pe cladiri este anual si se datoreaza de catre contribuabili pentru cladirile aflate în proprietatea lor, indiferent de locul unde sunt situate si de destinatia acestora.

(2) În cazul cladirilor proprietate publica si privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, aflate în administrarea sau în folosinta, dupa caz, a contribuabililor, impozitul pe cladiri se datoreaza de catre cei care le au în administrare sau în folosinta.

(3) În sensul prezentei ordonante, prin cladire se întelege orice constructie înaltata la suprafata pamântului si care serveste la adapostirea de activitati, de oameni, de animale,de obiecte,de produse,de materiale,de instalatii si de altele asemenea.

(4) Pentru stabilirea impozitului pe cladiri datorat de persoanele fizice, la dimensionarea unei cladiri se are în vedere suprafata construita desfasurata care se determina prin însumarea suprafetelor sectiunilor tuturor nivelurilor sale, inclusiv a celor situate la subsol. În calcul nu se cuprind suprafetele podurilor, cu exceptia mansardelor,precum si cele ale treptelor si teraselor neacoperite.

Art. 5.

(1) Impozitul pe cladiri, în cazul persoanelor fizice, se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,2% în mediul urban si de 0,1% în mediul rural asupra valorii impozabile a cladirii, determinata potrivit criteriilor si normelor de evaluare prevazute în anexa nr. 1.

(2) În cazul contribuabililor mentionati la alin. (1),care detin mai multe cladiri cu destinatia de locuinta,impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 25% pentru prima cladire, în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 50% pentru cea de a doua cladire, în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 75% pentru cea de a treia cladire, în afara celei de la adresa de domiciliu;

d) cu 100% pentru cea de a patra cladire si urmatoarele,în afara celei de la adresa de domiciliu.

(3) Ordinea numerica a proprietatilor se determina în raport de anul dobândirii cladirii, indiferent sub ce forma, rezultat din documentele care atesta calitatea de proprietar.

(4) Contribuabilii care intra sub incidenta alin. (2) au obligatia sa depuna o declaratie speciala la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale în a caror raza teritoriala îsi au domiciliul, precum si la cele în a caror raza teritoriala sunt situate cladirile respective.

(5) Modelul declaratiei speciale mentionate la alin. (4) se aproba prin normele metodologice referitoare la impozitele si taxele locale.

Art. 6.

(1) Impozitul pe cladiri, în cazul contribuabililor prevazuti la art. 3 alin. (3), se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite de consiliile locale, care poate fi cuprinsa între 0,5% si 1,5% asupra valorii de inventar a cladirii, înregistrata în contabilitatea acestora, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Daca persoanele juridice nu au efectuat nici o reevaluare a cladirilor începând cu anul 1998 pâna la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante, cota impozitului pe cladiri este între 3% si 5,0%, aplicata la valoarea de inventar a cladirii, înregistrata în contabilitatea acestora.

(3) Pentru cladirile ce fac obiectul contractelor de leasing financiar impozitul pe cladiri se determina asupra valorii negociate între parti si înscrise în contract si se datoreaza de catre proprietar.

Art. 7.

(1) La determinarea impozitului pe cladiri, în cazul contribuabililor prevazuti la art. 3 alin. (3), se au în vedere atât cladirile aflate în functiune, cât si cele în rezerva sau în conservare.

(2) Cladirile aflate în functiune si a caror valoare a fost recuperata integral pe calea amortizarii sunt supuse în continuare impozitului pe cladiri, calculat pe baza valorii la care au fost înscrise în evidenta contabila.

Art. 8.

Sunt supuse impozitului pe cladiri, în conditiile prezentei ordonante, si acele cladiri care au fost executate fara autorizatie de construire,fara ca acestea sa se considere autorizate.

Art. 9.

Cladirile dobândite în cursul anului, indiferent sub ce forma, se impun cu începere de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care acestea au fost dobândite. Impozitul se calculeaza proportional cu perioada ramasa pâna la sfârsitul anului.

Art. 10.

(1) Scaderea de la impunere, în cursul anului, pentru situatiile de dezafectare,demolare, dezmembrare sau distrugere a cladirilor, precum si de transfer al dreptului de proprietate ori locatiune asupra cladirilor, dupa caz, se face cu începere de la data de întâi a lunii urmatoare celei în care s-a produs una dintre aceste situatii. Scaderea se acorda proportional cu partea de cladire supusa unei astfel de situatii, precum si cu perioada ramasa pâna la sfârsitul anului fiscal.

(2) Lista cuprinzând cladirile care nu sunt supuse impozitului pe cladiri este redata în anexa nr. 2.

(3) Avizarea de catre consiliile locale a constructiilor speciale prevazute la subpunctul 20 al pct. 7 din anexa nr. 2 se va face anual, în cursul lunii noiembrie, si se aplica în anul fiscal urmator.

Art. 11.

Impozitul pe cladiri se stabileste pe baza declaratiei de impunere depuse de contribuabili, în conditiile prezentei ordonante, si se plateste trimestrial, în 4 rate egale, astfel: pâna la 15 martie,pâna la 15 iunie, pâna la 15 septembrie si pâna la 15 noiembrie.

 

Taxe pe cladiri, locuinte si anexe

Taxele pe cladiri cuprind:

1. Cladiri:

a) cu pereti sau cadre din beton armat 7.300.000 - 5.100.000

b) cu pereti din caramida arsa, piatra naturala sau din alte materiale, fara cadre din beton armat 5.300.000-3.100.000

c) cu pereti din lemn, caramida nearsa, valatuci,paianta si alte materiale asemanatoare 1.400.000 -900.000

2. Constructii anexe, situate in afara corpului principal al cladirii:

a) cu pereti din caramida arsa, piatra, beton sau din alte materiale asemanatoare 900.000 -800.000

0 1 2 3

b) cu pereti din lemn, caramida nearsa, paianta, valatuci etc. 800.000 -500.000

3. Pentru locuinte situate la subsol, demisol sau la mansarda

valoarea reprezinta 75% din valoarea corespunzatoare fiecarei grupe de cladiri

4. Pentru spatiile cu alta destinatie, situate in subsolul sau demisolul cladirilor valoarea reprezinta 50% din valoarea corespunzatoare fiecarei grupe de cladiri

 

 

***) Pentru determinarea suprafetei construite desfasurate, in cazul cladirilor care nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior, asupra suprafetei utile se aplica coeficientul de transformare de 1,20.

***) Valoarea impozabila se reduce in raport cu perioada in care au fost realizate, dupa cum urmeaza:

a) inainte de anul 1950 inclusiv, reducere 15%;

b) intre anii 1951 si 1977 inclusiv, reducere 5%.

 

 

***) In cazurile in care nu sunt intrunite cumulativ aceste conditii se vor utiliza valorile impozabile, in lei/m2, prevazute in col. 3.

 

NOTA:

1. Pentru determinarea valorilor impozabile, pe ranguri de localitati si zone in cadrul acestora, la nivelurile mentionate in prezenta anexa se vor aplica urmatorii coeficienti de corectie pozitiva:

 

Zona in cadrul Rangul localitatii

0 I II III IV V

A 1,30 1,25 1,20 1,15 1,10 1,05

B 1,25 1,20 1,15 1,10 1,05 1,00

C 1,20 1,15 1,10 1,05 1,00 0,95

D 1,15 1,10 1,05 1,00 0,95 0,90

2. Zonele A, B, C si D din prezenta anexa corespund zonelor A, B, C si D din anexa nr. 3 la prezenta ordonanta.

3. Pentru cladirile structurate in blocuri cu mai mult de 3 niveluri si 8 apartamente coeficientii de corectie pozitiva mentionati la pct. 1 vor fi diminuati cu 0,10.

 

ANEXA Nr. 2

 

L I S T A cuprinzand cladirile care nu sunt supuse impozitului

 

1. Cladirile institutiilor publice, cu exceptia incintelor acestora folosite pentru activitati economice

2. Cladirile care, potrivit legii, sunt considerate monumente istorice, de arhitectura si arheo- logie, precum si muzeele si casele memoriale, cu exceptia incintelor acestora folosite pentru activitati economice

3. Cladirile care, prin destinatie, constituie lacasuri de cult, apartinand cultelor religioase recunoscute de lege, si partile lor componente locale, cu exceptia incintelor acestora folosite pen- tru activitati economice

4. Cladirile institutiilor de invatamant preuniversitar si universitar, autorizate provizoriu sau acreditate, cu exceptia incintelor acestora folosite pentru activitati economice

5.(1) Cladirile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Regiei Autonome .Administratia Patrimoniului Protocolului de StatŇ, precum si cele din domeniul privat al statului si administrate de regie,care sunt atribuite conform dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 854/2000 privind organizarea si functionarea Regiei Autonome.Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, cu modificarile ulterioare

(2) Cladirile aflate pe domeniul public si privat al statului, administrate de Regia Autonoma .Locato.

6. Constructii si amenajari funerare din cimitire

7. Constructii speciale:

(1)sonde de titei, gaze, sare;

(2) platforme de foraj marin;

(3) centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transfor- mare, retele aeriene de transport si distribuire a energiei electrice, precum si stalpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport si distributie, instalatii electrice de forta;

(4) retele de canalizare si retele de telecomunicatii subterane si aeriene realizate pe suport propriu;

(5) cai de rulare;

(6) galerii, planuri inclinate subterane si rampe de put;

(7) puturi de mina;

(8) cosuri de fum;

(9) turnuri de racire;

(10) baraje si constructii accesorii;

(11) diguri, constructii-anexe si cantoane pentru interventii la apararea impotriva inundatiilor;

(12) constructii hidrometrice, oceanografice si hidrometeorologice;

(13) poduri, viaducte, apeducte, tuneluri;

(14) conducte pentru transportul produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, conducte de termoficare;

(15) terasamente;

(16) cheiuri;

(17) platforma betonata;

(18) imprejmuiri;

(19) instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare;

(20) altele de natura similara, cu avizul consiliilor locale.

Prin constructii speciale, in sensul prezentei ordonante, se intelege acele constructii care nu sunt realizate sub forma de incinta sau care sunt realizate sub forma de incinta, dar nu sunt destinate desfasurarii unei activitati.

 
 
 
 
 
    Copyright RYAN-Media © 2004